Viestintä

Tiedote 20.2.2024
Julkaisuvapaa

Mänttä-Vilppulaan uusi elokuvafestivaali syksyllä 2025

Taidekaupunki Mänttä-Vilppulan taidetarjonta laajenee ja monipuolistuu entisestään, kun kaupungissa järjestetään syksyllä 2025 ensimmäistä kertaa uusi kansainvälinen elokuvafestivaali. Tapahtumasta on tarkoitus tulla vuosittainen. Festivaalin taiteellinen johtaja on ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Anssi Mänttäri, joka tunnetaan myös Sodankylän elokuvajuhlien perustajana. Tapahtumassa esitettävä ohjelmisto rakennetaan luontevaksi osaksi Taidekaupungin monipuolista tarjontaa.

Tapahtuman taustaorganisaatioksi on perustettu yhdistys, Taidekaupungin elokuvataiteen ystävät ry. Yhdistyksen hallitukseen kuuluu taide- ja kulttuurialan vaikuttajia niin paikallisesti kuin laajasti eri puolilta Suomea.

– On ilahduttavaa, miten mänttävilppulalaiset ovat ottaneet idean elokuvajuhlista avosylin vastaan. Onhan Mänttä-Vilppula virallisestikin Taidekaupunki – ja Taidekaupungissa tiedetään, että elokuvakin on taidetta. Paikalliset toimijat ovat jo nyt osoittaneet, että tälle on varmasti tilausta, Anssi Mänttäri iloitsee.

Festivaalin järjestämisen lisäksi Taidekaupungin elokuvataiteen ystävien tavoitteena on edistää elokuvan arvostusta ja tehdä elokuvataidetta ylipäätään laajemmin tunnetuksi. Yhdistys järjestää esimerkiksi erilaisia pienempiä tapahtumia, elokuvakerhotoimintaa, keskustelutilaisuuksia ja koulutustapahtumia.

Mänttä-Vilppulassa on pilotoitu aiemmin drive in -elokuvanäytöksiä ja yhdistys aikoo laajentaa myös tätä toimintaa. Lisäksi Mäntän Kauppakadulla sijaitsevan vanhan elokuvateatterirakennuksen kunnostamisen ja kausiluonteisen käytön mahdollisuuksia jatkossa selvitetään. Näytöstoiminta rakennuksessa on alkanut noin sata vuotta sitten, joten sillä on myös kulttuurihistoriallista arvoa.

Mänttä-Vilppulan alueella on ylipäätään ollut historiallisesti paljon elokuvatoimintaa: esimerkiksi Vilppulan jo puretulla työväentalolla sekä Kolhon Kuva-Torpassa on ollut säännöllisesti esityksiä. Toiminnan elvyttämistä kaupungin eri osissa selvitetään myös jatkossa, samoin esimerkiksi koulukino-toiminnan säännöllistä käynnistämistä osana kaupungin lasten ja nuorten kulttuurikasvatussisältöjä.